Vachtverzorging 

De Coton heeft een langharige vacht en daarbij is vachtverzorging natuurlijk erg belangrijk.

In tegenstelling tot andere langharige rassen valt de vachtverzorging van een Coton nogal mee. 2 a 3 maal per week de vacht goed borstelen is voldoende om de vacht in goede conditie te houden. De Coton verhaart nauwelijks. Dit komt door dat de Coton geen verhaarperiode kent, waarin er van vacht gewisseld wordt. De Coton verhaart namelijk net zo als een mens. Ze verliezen het hele jaar door wat haren, die er bij het borstelen veelal uitgeborsteld worden.

Als je je Coton gaat borstelen is het handig om hem aan te leren op een tafel te liggen. Je kunt je hond dan namelijk op de zij leggen, zodat je kunt beginnen met zijn buik. De vacht van een Coton kun je het beste laagje voor laagje borstelen. Je begint met het borstelen van een laagje en daarna controleer je met een kam of je nog klitjes bent vergeten. Vervolgens kun je beginnen aan het volgende laagje. Dit geldt ook voor de pootjes, de borst, de kop en de achterkant. Wanneer je één zijde hebt gehad laat je je coton weer rechtop staan en vervolgens leg je hem op de andere zijnde weer neer. Je mag een hond namelijk nooit over zijn rug naar de andere zijde draaien. Plaatsen waar gemakkelijk klitten ontstaan zijn de oksels, liezen, achter de oren en tussen de tenen.

Ik raad je aan om een puppy dagelijks te borstelen, niet omdat hij veel klitten zal hebben, maar om alvast goed te wennen aan het borstelritueel. Rond de leeftijd van 9 maanden zal de hond van puppyvacht naar de volwassen vacht overgaan. De puppyvacht laat dan los en dit zal voor extra klitten gaan zorgen. Het is verstandig om in deze tijd uw Coton elke dag te borstelen. Wanhoop niet, want deze periode gaat na een paar weken weer voorbij.

De voetjes hebben ook verzorging nodig. Het is belangrijk om de haren die tussen de voetzooltjes groeien weg te knippen. Hier hoopt zich namelijk snel vuil op en dan kunnen er klitjes ontstaan.

Wanneer de nagels van je Coton niet genoeg slijten is het vaak noodzakelijk om de nagels van je coton te knippen. Aan de binnenkant van beide voorpootjes bevindt zich nog een nageltje dat wat hoger zit. Deze raken nooit de grond en dienen dus van tijd tot tijd geknipt te worden. Let op dat je niet in het “leven” knipt. 

Ook is het belangrijk dat je bij je Coton de oortjes goed schoon houdt en de haartjes in de gehoorgangen weghaalt. Je kunt met je vingers kleine plukjes haar eruit trekken. Zelf vind ik het bij 2 van mijn honden gemakkelijker om een geribbeld pincet te gebruiken, omdat je met een geribbeld pincet de plukjes soms wat beter vast kunt pakken.

Verder is het nog van belang dat bij de reu de haren op en rond de penis geknipt mogen worden, zodat het haar bij het plassen niet zo vies wordt en de reu minder naar urine zal ruiken. Bij een teef mogen de haren van de vulva geknipt worden. 

De Coton hoeft normaal gesproken niet zo vaak in bad. Ik raad je aan om dit 1 keer in de 2 maanden te doen. Gebruik bij het wassen van je Coton een goede hondenshampoo. Shampoo voor mensen is niet geschikt voor je Coton!! 

Ik wens je veel succes met de vachtverzorging van je Coton!!