Coton de Tuléar

De Coton de Tuléar is een kleine gezelschapshond. Hij dankt zijn naam aan de streek waar hij vandaan komt en de structuur van zijn vacht. De Coton vindt zijn oorsprong namelijk op het eiland Madagaskar voor de kust van Afrika. Tuléar is een stadje op dit eiland. De vacht van een Coton voelt aan als pluis van een katoenplant. Coton is het Franse woord voor katoen. Dus vandaar Coton de Tuléar!!

De Coton heeft een langharige witte vacht, maar als pup kunnen ze af en toe net een toverbal zijn. Ze worden geboren soms helemaal wit maar ook met gekleurde vlekken. Je komt pupjes tegen met Champagne of bruine vlekken en soms zelfs zwarte vlekken. Naarmate de Coton ouder wordt zullen deze kleuren steeds meer vervagen en blijft er uiteindelijk een Coton over die zo goed als wit is. En Coton weegt tussen de 3,5 en 7 kg en is tussen de 22 en 30 cm hoog.

De Coton heeft een vrolijk en lief karakter. Hij is speels en erg leergierig en daarom ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld behendigheid of flyball. De Coton is erg gehecht aan zijn eigen mensen en is dol op kinderen. Ze zijn daarom uitstekend geschikt als gezinshond en vinden het helemaal niet prettig om de hele dag alleen thuis door te brengen!! Een paar uurtjes alleen is echter geen probleem, mits hem dat als puppy aangeleerd is. Ook kan de Coton prima opschieten met andere huisdieren. Ook hierbij geldt weer jong geleerd is oud gedaan. Wij hebben naast onze Cotonnetjes nog 3 katten en dat gaat allemaal prima samen.

Naast lief en vrolijk kan de Coton ook erg eigenwijs en ondeugend zijn. Wij raden je daarom ook zeker aan om met je pupje naar een puppycursus en later een gehoorzaamheidcursus te gaan. De Coton heeft een consequente opvoeding nodig. De Coton heeft veel energie. Spelletjes en flinke wandelingen zijn daarom aan te raden.

Met de aanschaf van een Coton krijg je er een vriend voor het leven bij.